Paragrafen

Verbonden partijen

Openbaar belang

De Regio Arnhem-Nijmegen is een samenwerking van achttien gemeenten voor een structurele verbetering van het vestigingsklimaat voor inwoners en bedrijven in de regio Arnhem-Nijmegen, in zowel nationaal als internationaal perspectief. Het Algemeen Bestuur van het gemeenschappelijk orgaan (GO) richt zich op afstemming en samenwerking. Binnen het GO zijn vier overleggen tussen portefeuillehouders actief, gericht op de beleidsterreinen Duurzaamheid, Economie, Wonen en Mobiliteit.
In 2019 heeft het Algemeen Bestuur geconstateerd dat de regio een 'bleek' profiel heeft en haar potenties onvoldoende benut. Als regio zijn we onvoldoende in staat ons te presenteren. Tegelijkertijd komen er grote opgaven op ons af die om een regionale aanpak vragen met een integrale en krachtige besturing. Alle gemeenten is gevraagd of er draagvlak is om een meer slagvaardige regionale samenwerking te vormen met een scherpere profilering en lobby, een heldere visie en ambitie die aansluit bij de agenda van Provincie, Rijk en Europa. Na 'groen licht' van alle gemeenten is een stuurgroep gevormd die op basis van verzamelde input en consultatie van colleges en gemeenteraden de contourennotitie Versterking regionale samenwerking heeft opgesteld. In deze contourennotitie is nadrukkelijk rekening gehouden met de gevoelde urgentie in de regio om de slagkracht in de opgaven te vergroten en aandacht te hebben voor transparantie van besluitvorming en democratische legitimatie.
Het jaar 2020 heeft in het teken gestaan van de verdere vormgeving van het nieuwe samenwerkingsverband en heeft geleid tot de oprichting van de Groene Metropool regio Arnhem-Nijmegen. De Groene Metropool regio heeft inmiddels een visie opgesteld en een regionale agenda met opgaven. In de raadsvergadering van januari jl. heeft onze gemeente zich evenals de overige 17 gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen bij de nieuwe GR aangesloten. Naast de oprichting van een regionaal bureau van waaruit de regionale belangen worden gecoördineerd en aangejaagd, worden er een vijftal bestuursopgaven opgesteld. Deze opgaven hebben achtereenvolgens betrekking op de ontspannen regio (toerisme/recreatie), de productieve regio (o.a. economie), de circulaire regio (o.a. RES en duurzaamheid), de verbonden regio (mobiliteit) en de Groene Groei regio (o.a. woningbouw) Op al deze opgaven hebben de individuele gemeenten de vrijheid al dan niet in te tekenen. Deze worden in de loop van 2021 ter besluitvorming voorgelegd.

Dit betekent ook dat het Gemeenschappelijk Orgaan regio Arnhem Nijmegen in de huidige vorm ophoudt te bestaan.

Gemeenschappelijk Orgaan regio Arnhem Nijmegen

2019

2020

Balanstotaal

n.v.t.

n.v.t.

Eigen vermogen

n.v.t.

n.v.t.

Vreemd vermogen

n.v.t.

n.v.t.

Totaal exploitatie

1.464

1.929

Beuningen deelname %

3,0%

3,0%

Gemeentelijke bijdrage

56

58

Inventarisatie risico's

n.v.t.

n.v.t.

Weerstandsvermogen %

n.v.t.

n.v.t.

Risico tekort Beuningen

n.v.t.

n.v.t.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 17:40:00 met de export van 07/08/2021 17:19:32