1. Algemene voorzieningen Wmo en Jeugd
Herijking jongerenwerk
De jongerenwerkers en straatcoaches van Stichting Perspectief hebben ook in 2020 contact gelegd met jongeren in leeftijd van 10-18 jaar. In gemeente Beuningen is er de afgelopen jaren op verschillende manieren geïnvesteerd in het vormgeven en versterken van het jeugdbeleid. Zo is er door de decentralisatie ingezet op het vormgeven van het Sociaal Team. Daarnaast zijn er straatcoaches aangesteld om overlast door jeugdgroepen in de openbare ruimte tegen te gaan. Door onder andere deze ontwikkelingen zijn er accentverschuivingen ontstaan, wat effect heeft op de opdracht voor het jongerenwerk: er leven diverse vragen over de actualiteit van de huidige gemeentelijke opdracht en visie op het jongerenwerk. Dit alles is aanleiding geweest om het jongerenwerk opnieuw tegen het licht te houden. Medio 2020 is er daarom een start gemaakt met het ontwikkelen van een nieuwe gemeentelijke opdracht voor het jongerenwerk. We maken bij het opstellen van de nieuwe opdracht onderscheid tussen preventief en participatief jongerenwerk. We zetten dit voort in 2021; de nieuwe opdracht is in 2021 gereed.
Verjaardagskaart 18+
Er is een speciale verjaardagskaart ontwikkeld voor jongeren die bijna 18 worden. Iedere jongere van zeventien jaar in gemeente Beuningen ontvangt inmiddels een verjaardagskaart met informatie over zaken die ze moeten regelen voor de achttiende verjaardag. Daarnaast is er toekomstplan in ontwikkeling voor de jongeren die bij de gemeente bekend zijn vanwege een jeugdhulp-voorziening.
Kansrijke start
De coalitie Kansrijke Start is voortgezet. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. Kansrijke Start richt zich op de zorg en ondersteuning in deze 1000 dagen aan kinderen uit kwetsbare gezinnen. Partijen waaronder kraamzorg, kinderopvang, verloskundigen, GGD/JGZ, Sociaal Team spreken met elkaar over zaken die de communicatie onderling kan bevorderen, brengen overlegstructuren in kaart en signaleren gezamenlijk zaken die verbetering behoeven.
2. Wmo-voorzieningen
Aanbesteding hulpmiddelen
In 2020 heeft de afronding van de nieuwe aanbesteding voor de Wmo-hulpmiddelen plaatsgevonden. Welzorg is sinds juni 2020 de nieuwe gecontracteerde leverancier voor Wmo-hulpmiddelen. De komende vier jaar gaan alle uitstaande hulpmiddelen via de sterfhuisconstructie over van de vorige leverancier Medipoint naar Welzorg.
Groepsbegeleiding
In 2020 zijn we gestart met de Samen Sterk Groep. Dit is een methodiek waarbij inwoners met een psychische kwetsbaarheid in kleine groepen aan hun herstel werken. Dit om hen te ondersteunen bij de overgang van zorg naar ‘het zelf doen’. De eerste groep draait sinds begin 2020. De resultaten zijn positief. We willen de methodiek ook in 2021 voortzetten.
Directe gunning voor de hulp bij het huishouden
Op 31 december 2020 liepen de contracten voor de hulp bij het huishouden af. Deze konden niet meer verlengd worden. Dit betekende dat in 2020 een aanbesteding gehouden zou moeten worden om voor 2021 en verder aanbieders voor de hulp bij het huishouden te contracteren. Gezien de coronacrisis en de gevolgen daarvan bleek het niet mogelijk om het aanbestedingstraject voor de hulp bij het huishouden in 2020 op de oorspronkelijk geplande wijze uit te voeren. Dit zou de zorgcontinuïteit voor onze inwoners in gevaar kunnen brengen. Daarom is in 2020 het besluit genomen om als overbrugging aan de bestaande aanbieders hulp bij het huishouden een directe opdracht te gunnen voor het leveren van hulp bij het huishouden. Dit gebeurde op basis van de Aanbestedingswet die de mogelijkheid biedt om in bijzondere situaties tot directe gunning over te gaan. In 2021 staat een nieuwe aanbestedingsprocedure voor de hulp bij het huishouden op de agenda.
3. Kwetsbare volwassenen
Met het project Lokaal Talent richten we ons op kwetsbare volwassenen. De projectleider van Lokaal Talent heeft een netwerk opgebouwd van professionals en vrijwilligers. Per persoon wordt op basis van zijn of haar behoeften een idee opgepakt om te kunnen participeren, bijvoorbeeld door ontmoetingen met anderen of een daginvulling te hebben. In samenwerking met RIBW en Ixta Noa hebben we gewerkt aan transformatie van de GGZ-inloop in Beuningen. We werken meer vanuit ervaringsdeskundigheid en het activeren van de deelnemers. Daarnaast wordt er een nauwere verbinding gemaakt tussen de inloop en ander aanbod in het voorveld, zoals bijvoorbeeld de activiteiten van Perspectief en de Samen Sterkgroep. De vernieuwde inloop is in september 2020 gestart.
Ook zijn we in 2020 verder gegaan met het Casusoverleg GGZ. Hierin komen o.a. Perspectief, Woonwaarts, diverse GGZ-zorgaanbieders en het Sociaal Team bij elkaar om casuïstiek met betrekking tot psychisch kwetsbare inwoners met elkaar te bespreken. Deze bijeenkomsten zijn erg succesvol gebleken. Door elkaar te kennen versterkt dit de samenwerking, wat ten goede komt aan de inwoners van Beuningen. Het GGZ-casusoverleg wordt dus ook 2021 voortgezet.
4. Nieuwe woonvormen
In 2020 zijn we op diverse manieren aan de slag gegaan met het ontwikkelen van nieuwe woonvormen in Beuningen.
- Begin 2020 is het Zanddonkhuis, een kleinschalige woonvorm voor dementerende ouderen, in Beuningen geopend.
- Met Woonwaarts zijn in 2020 afspraken gemaakt over woningverdubbeling in Beuningen. Dit betekent dat zij bestaande gezinswoningen die vrijkomen splitsen in twee (of meer) wooneenheden. Enerzijds om het aanbod huurwoningen uit te breiden, anderzijds om het aanbod meer passend te maken voor specifieke doelgroepen zoals ouderen.
- Daarnaast zijn we nog steeds bezig met ‘Van groot naar beter’. Ouderen die in een gezinswoning wonen die niet levensloopgeschikt is, worden gestimuleerd naar een levensloopbestendig appartement te verhuizen zodat eengezinswoningen weer vrij komen voor starters of gezinnen. Dit principe is bijvoorbeeld toegepast bij de appartementen aan het Kerkplein.
- Voor de doelgroep die uitstroomt uit Beschermd Wonen zijn we in 2020 gestart met woningtoewijzing via de werkgroep bijzondere bemiddeling (WBB). De WBB zorgt voor het passend toewijzen van woningen in Beuningen.
- Samen met de regiogemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders zijn we in 2020 ook aan de slag gegaan met de uitwerking van het in 2019 getekende convenant Weer Thuis. Voor de doelgroep beschermd wonen is er een regionale samenwerking voor verkenning van betaalbare woningen. Dit gebeurt op basis van een regionaal woonconvenant waarin woningcorporaties, gemeenten en zorginstellingen de bereidwilligheid tonen om voor deze doelgroep voldoende woningen ter beschikking te stellen.
- Tevens zijn we in 2020 in gesprek geweest met een aantal lokale ondernemers die plannen hebben om woonvormen in onze gemeente te ontwikkelen.
- Tot slot hebben we ook binnen het traject van de omgevingsvisie en de woningbouwambitie specifiek aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe woonvormen en woningen voor specifieke doelgroepen.
5. Mantelzorg
Om mantelzorgers te ondersteunen, hebben we in 2020 de volgende activiteiten verricht:
- Het Steunpunt Mantelzorg heeft intensief contact gehad met mantelzorgers in de gemeente. In verband met de coronamaatregelen waren deze contacten voornamelijk individueel en op afstand.
- Tijdens de week van de jonge mantelzorger is aandacht gevraagd voor de positie van jonge mantelzorgers.
- Tijdens deze week is er een actie geweest voor jonge mantelzorgers. Er zijn in totaal zeven cadeaubonnen aan hen uitgereikt. Deze mantelzorgers zullen in de toekomst verder worden ondersteund door het Steunpunt Mantelzorg. Het bereiken van jonge mantelzorgers blijft vooralsnog aandacht behoeven.
- In 2020 zijn attenties als mantelzorgbloemetjes en cadeaubonnen verstrekt.
- Ondanks de coronamaatregelen hebben we activiteiten voor kwetsbare ouderen (bijvoorbeeld dagverzorging) zo veel mogelijk, maar binnen de regels van het RIVM, door te laten gaan. Op die manier worden tevens mantelzorgers ontlast.
6. Doorontwikkeling monitor Sociaal Domein
De monitor Sociaal Domein hebben we aangevuld met gegevens die inzicht geven in welk aandeel de diverse verwijzers per productsoort voor hun rekening nemen. Zo is te zien voor welk deel van de kosten en aantal indicaties het Sociaal Team verantwoordelijk is en voor welk deel overige verwijzers.
7. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang
Voor het lokaal plan van aanpak zijn we onder andere gestart met een destigmatiseringscampagne ten aanzien van mensen met een psychische kwetsbaarheid en hebben we het groeps- en inloop aanbod geoptimaliseerd.
Hieronder een kort overzicht van de activiteiten die zijn uitgevoerd:
- Het gezamenlijke casusoverleg breidt uit met steeds meer ambulant werkers vanuit verschillende organisaties
- Er zijn 2 MHFA en 1 Youth Mental Health First Aid- trainingen gegeven in 2020
- Ixta Noa organiseert de Stek (open inloop) in Molenhuis Beuningen en MFA t Hart Ewijk
- Er is een groendag georganiseerd in de muziekbuurt in Ewijk
- Brainstormsessies met vele partijen
- Campagne #oogenoorvoorelkaar is gestart
- Het thema ‘sociale inclusie’ staat op de kaart in Beuningen.
8. Nieuwe Wet inburgering
In het voorjaar van 2020 is een regionale verkenning afgerond naar het proces van de invoering van de nieuwe Wet inburgering en de mate van regionale samenwerking bij de voorbereiding van de wet. Daarna is een projectleider aangesteld om nader onderzoek te verrichten naar passende regionale inkoopvormen voor de leerroutes inburgering, schakelprogramma’s onderwijsroute, regionale regie op de onderwijsroute en regionale afstemming van intake, persoonlijk plan en gegevensuitwisseling.
De projectleider heeft met de gemeenten vervolgens de uitgangspunten geformuleerd die het kader vormen voor de inkoop van regionale inburgeringstrajecten en de lokale regie. Het advies van onze stakeholders, zoals taalscholen, onderwijs- en welzijnsinstellingen en adviescommissies, en ervaringsdeskundigen – statushouders die hun inburgering al hadden voltooid – zijn in de beleidsnota met de uitgangspunten verwerkt.
Begin 2020 zijn de gemeenten Berg en Dal, Heumen, Mook en Middelaar en Beuningen gestart met de pilot ‘Z-route’ (zelfredzaamheidsroute) ter voorbereiding van de invoering van de nieuwe Wet inburgering. De pilot richt zich op statushouders die in het huidige stelsel niet aan hun inburgeringsplicht konden voldoen, maar ontheffing hebben gekregen voor de inburgeringsplicht op basis van aantoonbaar geleverde inspanningen. Deze pilot heeft tot doel deze groep zich te laten ontwikkelen met een heel gericht programma van praktisch taalonderwijs en participatie. Na het project moeten ze zich zelfstandig kunnen redden in de maatschappij en makkelijker kunnen doorstromen naar betaald werk. Inburgeraars die voor deze route in aanmerking komen, zijn in veel gevallen analfabeet (ook in hun moedertaal), laaggeschoold en/of laag leerbaar. Onder de nieuwe Wet wordt voor deze groep een afzonderlijke leerroute ontwikkeld.
Het Ministerie van SZW had dit plan in 2019 goedgekeurd en gehonoreerd met een subsidie. In januari 2020 is de eerste groep gestart, in juli de tweede groep. Acht Beuningse statushouders volgden het traject. Ondanks corona zijn de lessen in de lockdown-perioden digitaal doorgegaan. Het ministerie heeft de looptijd van een jaar met een half jaar verlengd.
Uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat de resultaten bemoedigend zijn. Van de eerste groep hebben bijna alle cursisten die een test hadden gedaan, hun schrijf- en leesvaardigheden aantoonbaar verbeterd.