1. Algemene voorzieningen jeugd
We hebben ingezet op laagdrempelige voorzieningen in de nabijheid van jeugd en ouder(s). Vroegtijdig signaleren is essentieel om (grotere) problemen te voorkomen en om tijdig passende hulp te bieden, ook als armoede, laaggeletterdheid, kansenongelijkheid en een onveilige thuissituatie een rol spelen. Daarnaast hebben wij de samenwerking in de wijk verder versterkt. De meeste jongeren vinden namelijk vanaf hun achttiende - met behulp van familie en netwerk – hun weg. Voor sommige jongeren echter is dat minder vanzelfsprekend en is extra ondersteuning nodig op weg naar zelfstandigheid.
2. Wmo-voorzieningen
Beuningen heeft een breed aanbod aan algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen en we bieden veel activiteiten die inwoners met een hulpvraag op een laagdrempelige manier ondersteunen. Dit aanbod wordt – in nauwe samenhang met allerlei partners die in Beuningen werkzaam zijn – continu doorontwikkeld en daarom hebben we in 2020 ingezet op het stimuleren van groepsbegeleiding.
Bieden van zorgcontinuïteit
Naast de impact die de Covid 19-pandemie op inwoners had, hadden ook zorgaanbieders te maken met serieuze consequenties. In het kader van het garanderen van de zorgcontinuïteit hebben we in 2020 afspraken gemaakt met zorgaanbieders over financiering ook als diensten niet of in gewijzigde vorm zijn geleverd. Daardoor is het ondersteuningslandschap binnen de Wmo intact gebleven.
3. Kwetsbare volwassenen
We hebben de activiteiten en het aanbod voor kwetsbare volwassenen verder ontwikkeld. We zijn verder gegaan met het project Lokaal Talent. Hiermee richten we ons op het tegengaan van eenzaamheid onder (jong)volwassenen. Lokaal Talent zoekt de doelgroep actief op en kijkt samen met de inwoner naar zijn of haar hobby's, wensen, talenten en behoeften. Op basis van deze bevindingen worden nieuwe activiteiten ontwikkeld of aansluiting gezocht bij huidige bestaande voorzieningen. Daarnaast hebben we de GGZ inloopvoorzieningen in Beuningen en Ewijk verbeterd, waardoor deze voor een bredere doelgroep toegankelijk is en meer op activering is gericht. Ook werken we meer met ervaringsdeskundigen. Tevens zijn er nieuwe initiatieven gestart om kwetsbare volwassenen meer mee te laten doen in de maatschappij, zoals het project Welkome Wijk.
4. Nieuwe woonvormen
In 2020 is een nieuwe woonvorm voor ouderen van start gegaan in het Zanddonkhuis. Daarnaast worden er door Woonwaarts in samenwerking met Zorggroep Maas en Waal aan het Kerkplein nieuwe levensloopgeschikte woningen voor ouderen gebouwd in Beuningen. Tevens worden nieuwe woonvormen voor ouderen opgenomen in de woningambitie voor de komende jaren. Ook zijn woonvormen en woningen voor ouderen als speerpunt opgenomen in de prestatieafspraken met Woonwaarts en in het traject van de omgevingsvisie.
5. Mantelzorg
Om aandacht te vragen voor de positie van mantelzorgers in de gemeente hebben we diverse activiteiten georganiseerd en informatie verspreid.
6. Monitor Sociaal Domein
We hebben in 2020 een eerste versie van de monitor Sociaal Domein gepresenteerd. De monitor is verrijkt met aanvullende informatie en biedt daarmee meer informatie ten opzichte van de eerdere versies.
7. Beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang
In december 2020 werd bekend dat per 1 januari 2022 wordt gestart met de doordecentralisatie van beschermd wonen. Dat betekent dat niet alleen de 43 centrumgemeenten, maar alle 355 gemeenten zich volledig gaan inzetten voor inwoners die in aanmerking komen voor beschermd wonen en daartoe alle regionale samenwerkingsafspraken hebben gemaakt. Vanaf 1 januari 2023 komt er een nieuwe financiële verdeling over gemeenten en een zogeheten woonplaatsbeginsel. Daarmee wordt geregeld dat gemeenten voortaan verantwoordelijk zijn voor beschermd wonen voor de eigen inwoners en daartoe ook in staat zijn, omdat ze daarvoor ook de middelen ontvangen. Het regioplan is in 2020 grotendeels geschreven en zal in het 2e kwartaal van 2021 bestuurlijk worden vastgesteld. Voor de totstandkoming van het regioplan is nauwe samenwerking tot stand gekomen op ambtelijke en bestuurlijk niveau in regio Gelderland-Zuid.
De doordecentralisatie Maatschappelijke Opvang is gepland voor 2026.
Wat betreft het lokale plan van aanpak hebben we de acties uit het plan uitgevoerd. Daarnaast hebben we twee subsidies verkregen van ZonMw voor het organiseren van trainingen (Mental Health First Aid) en het verkrijgen op zicht op aard, omvang en diversiteit van mensen met een psychische kwetsbaarheid die woonachtig zijn in Beuningen.
8. Nieuwe Wet Inburgering
We hebben de kaders voor de inkoop van inburgeringsvoorzieningen vastgelegd.
De nieuwe Wet inburgering geeft een gedetailleerde beschrijving hoe wij de inburgering dienen te organiseren. Voor een goede voorbereiding en uitvoering van de wet hebben we vastgesteld dat samenwerking in de regio noodzakelijk is. In 2020 zijn de regionale uitgangspunten vastgelegd in de regionale beleidsnota ‘Inburgering’. Deze beleidsnota inburgering biedt daarmee de kaders en richting voor de inkoop van inburgeringsvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld taallessen, en voor de verdere implementatie van de wet op regionaal en lokaal niveau.