Paragrafen

Bedrijfsvoering

De maatschappij verandert steeds meer in een informatie- en netwerksamenleving. Door ontwikkelingen in de samenleving en technologie zijn informatiebeveiliging en privacy steeds belangrijker. We moeten onze inwoners en bedrijven snel en digitaal helpen. De voorbereidende werkzaamheden op de ontwikkelingen in 2020 zijn in de eerste helft van 2019 samen met de gemeenten Heumen en Berg en Dal opgepakt. In de tweede helft van 2019 is iedere gemeente hier toch weer autonoom beleid in gaan voeren. Denk aan de verplichtingen en eisen vanuit de Wet Digitale Overheid (WDO), overheidsbrede dienstverlening, Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en privacy.

Informatieveiligheid en privacy

Informatiebeveiliging
Op het gebied van informatiebeveiliging is nadrukkelijk de samenwerking gezocht in de regio. Door met meer gemeenten samen te werken, zijn stappen gezet in de verbetering van de informatiebeveiliging. In de regio is gezamenlijk gewerkt aan verbetering van het beveiligingsbewustzijn van de medewerkers door op verschillende momenten een phishing actie uit te voeren. Ook is er gezamenlijk gekozen voor één managementsysteem voor informatiebeveiliging, een van de eisen in de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Ingegeven door een aantal grote beveiligingsincidenten bij gemeenten en andere overheidsorganisaties is door het ICT samenwerkingsorganisatie (IRvN) de beveiliging van de aangesloten gemeenten in 2020 aanzienlijk verbeterd.

Privacy
In 2020 is de samenwerking op het gebied van privacy en informatiebeveiliging met de gemeente Heumen en Berg en Dal definitief beëindigd. Het jaar 2020 stond daarom in het teken van het zelfstandig aan de slag gaan met de AVG. Er is per 1 januari 2020 een nieuwe Functionaris Gegevensbescherming aangesteld en er is later in het jaar ook een nieuwe Chief Information Security Officer (CISO) aangenomen. Door medewerkers periodiek te informeren over privacybescherming en informatiebeveiliging zijn er in toenemende mate meldingen gedaan, vragen gesteld en er is ondersteuning geboden door de FG en de CISO.

Het informatiebeleid is nauw verweven met de visie op dienstverlening en bedrijfsvoering en uiteindelijk met maatschappelijke opgaven en de rol die de gemeente wil spelen voor haar inwoners.

WDO (Wet Digitale Overheid)
In tegenstelling tot eerdere verwachting is de WDO nog niet in werking getreden. Vermoedelijk zal dat met ingang van 1 juli 2021 gebeuren. We volgen de ontwikkelingen en wanneer meer bekend is, starten we met de implementatie.

Overheidsbrede dienstverlening
In 2020 hebben we nagedacht over de verdere ontwikkeling van onze dienstverlening in relatie tot onze informatievoorziening. Dat heeft geresulteerd in een Digitaal Ontwikkel Programma waarmee we voor de periode 2021-2024 inzichtelijk hebben gemaakt hoe we onze dienstverlening verder ontwikkelen en wat daarvoor nodig is.

DSO
In 2020 hebben we nieuwe software geïmplementeerd om aan te kunnen sluiten op het DSO en zijn onze medewerkers opgeleid in het gebruik van deze software. Vervolgens hebben we de aansluiting op alle drie de sporen van het DSO gerealiseerd. Het DSO is nog niet volledig gereed; we blijven ontwikkelingen volgen.

DIV
DIV zou in 2020 een meerjarenplan voor het archief maken. Dit plan is naar een hoger niveau getild, nl. het digitaal ontwikkel plan. Deze omvat de complete informatievoorziening en is ontstaan in samenwerking met dienstverlening. De oorspronkelijke archiefplannen zijn hierin opgenomen.

Aanbesteding Geo (geografisch) -domein

De intentie was er om in BHBD (Beuningen, Heumen, Berg en Dal)-verband één nieuw Geo-applicatielandschap te implementeren voor de drie gemeenten. Deze samenwerking is in 2019 beëindigd en daarmee is van een noodzaak van een gezamenlijke aanbesteding voor één GEO-applicatielandschap niet langer sprake.

GEO

Onderzoek regionale landmeetpoule
Het onderzoek moet nog plaatsvinden. Voorlopig regelt iedere gemeente zijn eigen landmeetkundige inwinning.

BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie)
Het uitwisselingsproces tussen BGT en BAG is gerealiseerd.
Dit jaar staat op de planning om het uitwisselingsproces tussen BGT en BOR (Beheer Openbare Ruimte) te realiseren.

BRO (Basis Registratie Ondergrond)
De eerste van 4 tranches (Grondwatermonitoringsputten) is aangeleverd aan de LV BRO

Aansluiting en distributie NHR (Basisregistratie Handelsregister)
De aansluiting van de NHR is gerealiseerd.

In 2020 namen we de applicatie i-Burgerzaken in gebruik. Hiermee verbeterden we de digitale dienstverlening voor inwoners én ontwikkelden we de digitalisering in werkprocessen van Burgerzaken verder door. De implementatie draagt bij aan onze speerpunten voor dienstverlening: meer selfservice, minder regels en meer gemak. Door een koppeling te realiseren met het zaaksysteem zorgen we ook voor een goede en veilige archivering. De digitalisering binnen het domein Burgerzaken is niet klaar maar ontwikkelen we de komende jaren verder door.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 17:40:00 met de export van 07/08/2021 17:19:32