5. Omgeving

Doelen en financiën

Een mooie en duurzame woongemeente

  1. Duurzaamheid

Voor wind zijn alle milieuonderzoeken afgerond en de resultaten verwerkt die zijn gebruikt voor de opstelling van de turbines. Voor zon zijn op basis van de Selectieleidraad Zon vier initiatieven geselecteerd en is het vergunning traject met hen gestart. Om energiebesparing te realiseren is e twee keer een grootschalige inkoopactie georganiseerd voor inwoners. Daarnaast is door de uitvoering van de RRE-subsidie in november afgelopen jaar een waardebonnen actie gestart voor de aanschaf van energiebesparende producten. We zijn door gegaan met het verstrekken van leningen voor de Toekomstbestendig wonen lening. Voor het Loket Duurzaam Wonen is er een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met alle gemeenten om afspraken vast te leggen.

  1. Klimaatadaptatie

In 2020 is vooral gewerkt om het thema klimaatadaptatie een duidelijke plek te geven in projecten. Dit heeft geresulteerd in een blauwe ader bij de reconstructie Houtduiflaan, het hemelwaterriool in de reconstructie van de  Scheidingsweg en Thomas van Heereveldstraat en het maatregelenpakket met klimaatadaptatie in de revitalisatie Vordingen. Daarnaast is (regionaal) verder gewerkt aan regionaal uitvoeringsprogramma gericht op kennisontwikkeling, kennisdeling en communicatie.  

  1. Wijkaanpak en warmtetransitie
    In 2020 is aan Royal Haskoning DHV opdracht gegeven om de transitievisie warmte op te stellen. Het opstellen van de TVW is gestart met het formuleren van uitgangspunten die een plaats hebben gekregen in de startnotitie welke in 2021 wordt vastgesteld. Voor de bekostiging van de TVW wordt onder andere gebruikt gemaakt van de subsidieregeling ‘Extern Advies Warmtetransitie’ die in 2020 is aangevraagd en is toegekend.
  2. Wonen

Begin 2020 is de Woondeal tussen de regio, Provincie en het Rijk ondertekend na vaststelling in iedere gemeente. De Woondeal is leidraad voor de verdere invulling van onze woningbouwambitie en afstemming in de regio. Naar aanleiding van de Woondeal zijn ook de subregionale woningbouwafspraken geactualiseerd en ondertekend. Met Woonwaarts is de jaarlijkse cyclus om tot prestatieafspraken te komen opgepakt. Dit heeft geleid tot nieuwe afspraken voor het komende jaar waarbij ook ingezet is op onze woningbouwopgave en woningbouwambitie.
In 2020 is verder gewerkt aan woningbouwprojecten die al in de woningbouwplanning stonden en afgestemd waren met de regio.

  1. Afval

Er is een regionaal plan van aanpak opgesteld voor het verbeteren van de kwaliteit van de grondstoffen. Door middel van communicatie en gerichte acties vragen we de komende jaren aandacht voor een betere afvalscheiding en het voorkomen van verontreinigingen in de grondstoffen.
Er is een regionale structuur voor het inzamelen van luier- en incontinentieafval opgezet. Aan dit plan van aanpak is een communicatietraject gekoppeld zodat de doelgroepen goed geïnformeerd zijn over de mogelijkheden voor gescheiden inzameling van dit materiaal. De aanpak wordt in het eerste half jaar 2021 geïmplementeerd.

  1. Projecten openbare ruimte
    In 2020 is gewerkt aan een aantal projecten in de openbare ruimte:
  • Reconstructie Houtduiflaan

In maart 2020 is door de gemeenteraad het krediet vastgesteld voor de reconstructie van de Houtduiflaan en aanleg van een rotonde op de kruising met de Burgemeester Geradtslaan. Bij dit project hoort ook het veiliger maken van de oversteek bij het Amaliaplein.

Medio 2020 is het schetsontwerp aan onze inwoners gepresenteerd met een filmpje. Met de reacties die we ontvingen is het definitief ontwerp opgesteld,  zijn benodigde vergunningen verkregen en is gestart met het schrijven van het bestek. Hierdoor kan in 2021 een aannemer worden gecontracteerd voor uitvoering het project.

  • Reconstructie Scheidingsweg en Thomas van Heereveldstraat in Weurt

Aan de hand van een enquête die we in december 2019 hielden onder inwoners van de twee straten hebben we een schetsontwerp opgesteld. In maart 2020 plaatsten we een informatiebord met dit schetsontwerp op het Heerenveldje, zodat inwoners zichzelf konden informeren. Enkele bewoners reageerden op het ontwerp. Deze reacties namen we mee in de verdere uitwerking richting het voorlopig ontwerp en later het definitief ontwerp.

  • Revitalisatie Vordingen Ewijk

In 2020 onderzochten we een maatregelenpakket voor de Vordingen in Ewijk. Dit deden we in overleg met onze sociale partners. Het maatregelenpakket werd in de raadsvergadering van oktober vastgesteld. Daarna startten we de voorbereiding van de werkzaamheden op. In 2021 gaan we het contact met de inwoners van de wijk aan.

Extra woningbouw
Aan de hand van de Nota van Uitgangspunten van de Omgevingsvisie onderzochten we potentiële woningbouwlocaties en uitgangspunten die van belang waren. Deze uitgangspunten zijn vertaalt in zoekgebieden waarbij gekozen is om de vier bestaande kernen te versterken.

Klaar voor de komst van de Omgevingswet
De Omgevingsvisie wordt nauw afgestemd op het traject van de woningbouw. Ook op het gebied van ICT verandert het nodige en hebben we in 2020 gezorgd voor de noodzakelijke aanschaf van programmatuur om te kunnen aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Omdat alle gemeenten met dezelfde vraagstukken kampen hebben we de regionale samenwerking geïntensiveerd. Waar mogelijk stemmen we zaken af en kijken of er efficiency is te boeken. Dat gaat over de nieuwe instrumenten zoals de Omgevingsvergunning en Omgevingsplan maar ook de afspraken over de inzet van de ODRN, samenwerking met de Veiligheidsregio of de inzet van de VNG.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 17:40:00 met de export van 07/08/2021 17:19:32