5. Omgeving

Doelen en financiën

Een mooie en duurzame woongemeente

  1. Duurzaamheid

Voor Wind is het voorontwerpbestemmingsplan in juni ter inzage gelegd. Daarna is de opstelling van de turbines bekend gemaakt en is het MER afgerond. De vergunningaanvraag is eind 2020 ingediend door de initiatiefnemers. Voor zon zijn er vier zonneparken geselecteerd en uitgenodigd om de ruimtelijke procedure te doorlopen. Er is in 2020 voor 125.000 euro aan kleinschalige energiebesparende maatregelen ingekocht door inwoners. Zo’n 450 inwoners hebben samen andere duurzame maatregelen ingekocht. Er is aan 62 inwoners een Toekomstbestendig Wonen lening verstrekt om hun huis te verduurzamen.

  1. Klimaatadaptatie

In 2020 is klimaatadaptatie onderdeel van meerdere projecten van de openbare ruimte; waaronder de revitalisatie Vordingen, reconstructie Scheidingsweg en Thomas van Heereveldstraat en reconstructie Houtduiflaan. Ook is Beuningen sinds eind 2020 lid van ‘operatie Steenbreek’. Met ‘Operatie Steenbreek’ willen we in onze projecten steeds meer aandacht geven aan klimaatbestendigheid.

  1. Wijkaanpak en warmtetransitie
    In 2020 is gestart met de uitwerking de transitievisie warmte (TVW). In deze visie wordt op basis van technische informatie onderzocht wat per wijk de meest kosteneffectieve en kansrijke manier is om aardgasvrij te worden. De resultaten van de TVW, bestaand uit onder andere de startnotitie, de oplossingsrichtingen en de prioritering van buurten, worden in 2021 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.
  2. Wonen

In 2020 zijn er 103 woningen opgeleverd en bewoond. Daarvan was bijna een kwart levensloopgeschikt en bijna 40% betaalbaar. Verder was 10% particuliere woningbouw. De opgeleverde woningen zijn gebouwd in alle vier de kernen.
Dit jaar zijn zeven aanvragen ingediend voor een starterslening. Het aantal aanvragen sinds de start van de regeling is bijna 60, waarvan een derde afkomstig is uit een huurwoning.

In 2020 hebben we een aantal verkenningen uitgevoerd. Zo is er een inventarisatie gedaan naar de mogelijkheden welke instrumenten toegepast kunnen worden om speculatie te voorkomen. In subregionaal verband is onderzocht of de subregio een lagere koopprijsgrens wil gaan hanteren voor goedkope koopwoningen. Beide verkenningen zullen verder uitgewerkt worden in het kader van het woonprogramma.

  1. Afval

De goede prestaties op het gebied van de afvalinzameling zetten zich voort. Uit de jaarlijkse Afvalmonitoring van Dar blijkt dat de gemeente Beuningen met een scheidingspercentage van 87% en een hoeveelheid restafval van 66 kg per inwoner per jaar ruimschoots voldoet aan de VANG-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof) voor 2020. Deze landelijke doelstelling ligt namelijk op een scheidingspercentage van 75% en een hoeveelheid restafval van 100 kg). Het VANG-programma komt vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Naast de aandacht voor het verminderen van de hoeveelheid restafval is het ook noodzakelijk om de kwaliteit van de inzamelde grondstoffen te verbeteren. 
Er is gestart met de voorbereidingen voor de gescheiden inzameling van luier- en incontinentieafval. Een nieuwe inzamelstructuur is nodig om dit materiaal medio 2021 te kunnen aanleveren aan de ARN. Met de gescheiden inzameling kan de hoeveelheid restafval nog verder teruggedrongen worden.

Extra woningbouw
In 2020 hebben we nader verkent waar de ambitie van Beuningen voor het extra bouwen van woningen kan landen. Hiervoor hebben we zoekgebieden vastgesteld om aan iedere kern te kijken waar mogelijkheden zijn voor uitbreidingen van woningbouw. Verder hebben we een start gemaakt aan het Omgevingsprogramma Woningbouw om de kwaliteiten van Beuningen nader te duiden. Ook zijn de zoekgebieden geanalyseerd op belemmeringen, kansen en aanknopingspunten.

Klaar voor de komst van de Omgevingswet
In 2020 hebben we gewerkt aan de Omgevingsvisie en hebben daar ook de inwoners bij betrokken. Ook op het gebied van ICT verandert het nodige en hebben we in 2020 gezorgd voor de noodzakelijke aanschaf van programmatuur om te kunnen aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Omdat alle gemeenten met dezelfde vraagstukken kampen hebben we de regionale samenwerking geïntensiveerd. Waar mogelijk stemmen we zaken af en kijken of er efficiency is te boeken.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 17:40:00 met de export van 07/08/2021 17:19:32