4. Welzijn en educatie

Doelen en financiën

Onderwijs
Samen met stichting Groeisaam en KION zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor de nieuwbouw van het nieuwe kindcentrum de Dromedaris. Hiervoor hebben verschillende overleggen plaatsgevonden om te komen tot een goed plan. Daarnaast heeft er samen met stichting Groeisaam een haalbaarheidsonderzoek plaatsgevonden voor de toekomstige huisvesting van SBO de Klavervier. Onderzocht is of SBO de Klavervier ingepast kon worden bij  MFA ’t Hart in Ewijk. Uit het onderzoek is gebleken dat de inpassing van SBO Klavervier naar MFA ‘t Hart zowel ruimte technisch als onderwijs inhoudelijk niet haalbaar is. Ook zijn de kosten om het huidige pand van SBO Klavervier voor de toekomst geschikt te houden in beeld gebracht. Het onderwijs en de kinderopvang zijn in 2020 verder aan de slag gegaan met de doorontwikkeling van de kindcentra. Vanuit de gemeente faciliteren we dit proces. Vanuit het Sociaal Team hebben we in 2020 vaste contactpersonen gekoppeld aan alle basisscholen. De contactpersonen bieden informatie, advies en ondersteuning, helpen bij het contact leggen tussen ouders en school of verwijzen naar externe hulp indien nodig. Daarnaast werken we met ondersteuningsteams op de scholen. Hierin wordt casuïstiek gezamenlijk besproken en opgepakt. O.a. de intern begeleiders, schoolmaatschappelijk werkers, schoolcontactpersonen en de GGD nemen hieraan deel. Ouders worden hier zoveel mogelijk bij betrokken. Ook zijn we in afstemming met het samenwerkingsverband PO aan de slag gegaan met de verbinding tussen onderwijs en zorg. In 2020 is een nieuw ondersteuningsplan voor het primair onderwijs opgesteld. In 2021 werken we dit verder uit in nieuwe lokale afspraken. Tot slot hebben we de verbinding tussen het sociaal team en Klavervier verstevigd, doordat het schoolmaatschappelijk op deze school sinds 2020 door het sociaal team wordt vervuld. Daarnaast hebben we de evaluatie van het muziekonderwijs in Beuningen opgepakt om de doorlopende leerlijn muziek en de afstemming tussen onderwijs en muziekverenigingen te verbeteren.

Laaggeletterdheid
Tijdens de Week van Lezen en Schrijven hebben we aandacht gevraagd laaggeletterdheid via het uitreiken van de Beuningse taalheldenprijzen. De gemeente Beuningen vervult een actieve rol binnen het Bondgenootschap Laaggeletterdheid. In april hebben we samen met andere ‘Beuningse Bondgenoten” (Perspectief en stichting Oeverwal) een informatieve bijeenkomst georganiseerd voor het Bondgenootschap. Met de regiogemeenten hebben we onze gezamenlijke ambities opnieuw vastgelegd in het Regionaal uitvoeringsplan ‘Bevorderen basisvaardigheden bij volwassenen 2021-2024’, zodat we verdere stappen kunnen make op het gebied van het gebied van het vinden van laaggeletterden, optimaliseren van het lesaanbod, matchen van vraag en aanbod en monitoring. We hebben in 2020 afspraken gemaakt met de bibliotheek om de VoorleesExpress uit te breiden in het kader van het onderwijsachterstandenbeleid. We wilden de doelgroep vergroten van 15 naar 20 gezinnen. De bibliotheek heeft gezorgd voor deskundigheidsbevordering voor de vrijwilligers, o.a. training interactief voorlezen en voor samenwerking met en informeren van het onderwijs, Stg. Perspectief en Vluchtelingenwerk om het project bij de doelgroep breed bekend te maken. Eind 2020 stonden er gezinnen op de wachtlijst voor 2021.

Sport
Om de inwoners van Beuningen ondanks de coronamaatregelen in 2020 alsnog zoveel mogelijk te kunnen laten bewegen en sporten, hebben we waar nodig de beweeg- en sportaanbieders ondersteund. Onder andere door het beschikbaar stellen van activiteitensubsidies voor jeugd en door mee te denken en ondersteunen van initiatieven. De buurtsportcoaches en sportaanbieders hebben op creatieve manieren zoals online challenges en buitenactiviteiten de inwoners zoveel mogelijk laten bewegen en sporten.

Om te komen tot een lokaal sportakkoord hebben we verschillende avonden georganiseerd met onze lokale partners. Tijdens deze avonden zijn we in gesprek gegaan over wat we belangrijk vinden op het gebied van sport en bewegen de komende jaren in onze gemeente. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een lokaal sportakkoord met ambities op verschillende thema’s. De ambities leiden tot concrete acties en initiatieven. In 2020 zijn er al verschillende partijen die activiteiten in het kader van het sportakkoord  hebben opgezet. Denk hierbij aan samenwerkingstrajecten tussen sportverenigingen en een project waarin het Dijkmagazijn samen met fysiotherapeuten, diëtisten en de GGD de bewegingsangst, motorische achterstand en (daardoor dreigend) overgewicht van kinderen willen tegengaan.

Accommodaties en voorzieningen
In 2020 hebben we onderzoek gedaan naar de toekomst van een zwembad in Beuningen. We hebben de volgende stappen doorlopen: de huidige situatie geanalyseerd, de toekomstige zwembehoefte in beeld gebracht en vervolgens op basis hiervan een financiële vertaling gemaakt van de verschillende scenario’s. Hiervoor is gekeken naar zowel instandhouding van de huidige accommodatie, renovatie, nieuwbouw en sluiting van het zwembad. We hebben ook gebruikers /verenigingen betrokken bij het onderzoek door het afnemen van interviews. Tijdens de interviews konden de gebruikers/verenigingen aangeven wat zij belangrijk vinden. Ook heeft er een interactieve sessie plaatsgevonden met de sportraad.

Kunst en cultuur
In 2020 hebben we gekeken naar het proces en de ambities van een nieuwe Kunst- en cultuurnota. We hebben daarvoor samen met Cultuur Oost, Gelders netwerk- en expertisecentrum voor kunst, cultuur en samenleving, een analyse gemaakt van het huidige cultuurbeleid, de uitgangspunten en het proces in kaart gebracht.
De uitgangspunten zijn:
1.            De inhoud gaat voor financiën. Op basis van inhoudelijke keuzes bepalen we hoeveel geld er nodig is en hoe de budgetten worden gevormd.
2.            Het bibliotheekbeleid en het muziekonderwijs blijven belangrijke pijlers van ons culturele aanbod.
3.            Beuningen heeft een fraaie collectie kunst in de openbare ruimte. Daarvoor willen we bijzondere aandacht.
4.            Het erfgoed, waaronder het Romeins verleden, in combinatie met het landschap geeft karakter aan onze gemeente en kan haar identiteit versterken.

Voor het project ‘Luxe achter de Limes’ hebben we locaties geïnventariseerd die geschikt zijn om het Romeinse verleden van het Rijk van Nijmegen in beeld te brengen voor een groot publiek en we hebben afspraken gemaakt met de ontwerpers van de app. We gaan op dit moment uit van 4 routes in de regio: een route Nijmegen-Berg en Dal, een route Nijmegen-Heumen-Wijchen, een route Nijmegen-Beuningen-Druten en een route Nijmegen.

Groen
In 2020 hebben we een nieuw bestek voor het beheer van het openbaar groen op de markt gebracht en gegund. Hiervoor zijn eerst uitgangspunten opgehaald bij de raad. Zo zetten we meer in op ecologisch beheer van graslanden. Ook is het kwaliteitsniveau in de accentzones omhoog gegaan en zijn deze accentzones uitgebreid.

Daarnaast zijn we in 2020 gestart met het opstellen van een Gebiedsplan Invasieve Exoten. Invasieve exoten zijn planten en dieren die van nature niet in ons land voorkomen, maar er door menselijk toedoen terecht zijn gekomen, en zich zeer snel verspreiden.

Om de kap van gemeentelijke bomen te compenseren is in 2020 een locatie gezocht voor de plant van nieuwe bomen. Die locatie is gevonden aan de Reekstraat.

In 2020 zijn een groot aantal groenvakken verspreid over de gemeente opnieuw ingericht.
De raad heeft in 2020 een kredietvoorstel aangenomen voor de reconstructie van de wijk Vording 2 en een deel van Vording 3. Naast het groen is er ook aandacht voor vergroten van de klimaatbestendigheid en leefbaarheid van de wijk. Het voorbereidingsbudget is besteed aan het uitvoeren van onderzoeken ten behoeve van het bepalen van de scope. Eind 2020 is gestart met participatietraject voor de omvorming. Dit onderdeel wordt ook verder toegelicht bij de projecten van programma 5 Omgeving.

Spelen
In 2020 heeft de raad besloten om te onderzoeken of het mogelijk is om een ‘inclusieve’ speelplek in te laten richten: een speelplek die ook geschikt is voor kinderen met een lichamelijke beperking. Dit krijgt momenteel gestalte door een gedeeltelijke herinrichting van speeltuin Kindervreugd. Een workshop voor actoren over inclusief spelen is als gevolg van corona niet doorgegaan.

In 2020 zijn tot slot twee nieuwe particuliere speeltuinstichtingen van start gegaan. In totaal beheren de particuliere speeltuinstichtingen nu acht openbare speeltuinen.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 17:40:00 met de export van 07/08/2021 17:19:32