1. Een veranderde arbeidsmarkt:
Gevolgen van corona
De arbeidsmarkt is conjunctuurgevoelig. Door de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van corona in te dammen is de arbeidsmarkt verslechterd. Dit heeft ook gevolgen gehad voor onze gemeente.
Voor Beuningen betekent dit dat de uitstroom naar werk via het WerkBedrijf meer dan een kwart lager was dan de doelstelling voor 2020. Dit zien we bij alle gemeenten in het Rijk van Nijmegen.
De afname deed zich voor bij bijna alle groepen, het sterkst bij jongeren en 55-plussers. Wel zijn er relatief nog veel kandidaten met een arbeidsbeperking op een passende functie geplaatst.
Bredere dienstverlening voor ondernemers
Het coronavirus heeft een groot aantal ondernemers in de problemen gebracht. Voor kleine ondernemingen en ZZP-ers is landelijk de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’ (Tozo) in het leven geroepen. Bij de verlenging van de overbruggingsregeling, Tozo 3 is aangegeven dat gemeenten vanaf 1 januari 2021 ook ondersteuning gaan geven aan zelfstandigen die door corona in de problemen zijn gekomen om zich waar nodig voor te bereiden op een nieuwe toekomst, hetzij als zelfstandig ondernemer, hetzij als werknemer in loondienst.
Vooruitlopend op deze gemeentelijke rol bij de heroriëntatie van ondernemers heeft het college in november 2020 besloten om deze bredere dienstverlening in te zetten en daarvoor financiële hulpverleningstrajecten en sanerings- en budgetbegeleidingswerkzaamheden in te kopen en al zo snel mogelijk te starten met de dienstverlening.
Nieuwe initiatieven voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt
De gemeenteraden van de gemeenten in de regio Rijk van Nijmegen hebben eind 2019 de nota 'Werk voorop! Arbeidsmarkt- en Re-integratiebeleid 2020 t/m 2023' vastgesteld. De inclusieve arbeidsmarkt is in deze nota een belangrijke ambitie voor het beleid in de komende jaren. Dat houdt in dat er een passende plek is voor iedereen, waarbij wij mensen die (nog) niet bij een reguliere werkgever aan het werk kunnen, op alle mogelijke manieren ondersteunen.
Corona en de maatregelen die in verband hiermee zijn genomen hebben in 2020 effect gehad op het realiseren van ambities die in de beleidsnota zijn geformuleerd. Toch heeft het WerkBedrijf stappen gezet en nieuwe initiatieven ontwikkeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief te bieden op werk of banen voor deze groep veilig te stellen.
Door uitbreiding van de samenwerking met het productiebedrijf BlueView zijn een grote groep SW-medewerkers die werkzaam waren in de productieomgeving van het WerkBedrijf gedetacheerd bij dit bedrijf.
De doelgroep voor deze specifieke werkomgeving zal geleidelijk aan uitgebreid worden met kandidaten uit de Participatiewet met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Van het type productiewerk dat bij BlueView wordt gedaan is in onze regio weinig beschikbaar.
Voor deze groep werkzoekenden die veel ondersteuning nodig heeft om een plek op de arbeidsmarkt te vinden en te houden, zijn in 2020 ook voorbereidingen getroffen om regionaal een detacheringsfaciliteit op te richten, waarbij WerkBedrijf het werkgeverschap van deze doelgroep op zich neemt, de werkzoekenden detacheert bij een bedrijf en de ondernemer een tarief betaalt voor de arbeidsproductiviteit die geleverd wordt. Hiermee worden de perspectieven voor deze groep verbeterd en is de kans groter dat de werkgelegenheid voor deze kandidaten in onze regio behouden blijft.
2. Lichte stijging aantal bijstandsgerechtigden in een bewogen arbeidsmarkt:
Ondanks een verslechterde arbeidsmarkt is de instroom in de bijstand in vergelijking met 2019 gedaald (van 131 in 2019 naar 116 in 2020). Van de beëindigde WW-uitkeringen stroomt maar een klein gedeelte door naar de bijstand, omdat van deze groep niet iedereen in aanmerking komt voor bijstand. De daling komt dus doordat minder mensen rechtstreeks een bijstandsuitkering bij de gemeente hebben aangevraagd.
De uitstroom in 2020 was wel lager dan in 2019. Over het gehele jaar genomen toonde de uitstroom een redelijk stabiel verloop (van 133 in 2019 naar 105 in 2020), waarbij de uitstroom naar werk is gedaald (van 58 naar 43). Het aantal bijstandsuitkeringen is daardoor gestegen (358 op 31 december 2020 tegen 344 op 31 december 2019).
Tozo-regeling
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een door het Rijk in 2020 ingestelde noodregeling om ondernemers te helpen de coronacrisis te overleven. Deze regeling voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen op te vangen. De gemeenten voeren deze regeling uit. De verstrekte leningen en uitkeringen worden volledig vergoed door het Rijk.
3. Optimaliseren van het aanbod en het gebruik van Kindpakket Beuningen:
Vraag en aanbod voor het Kindpakket zijn beter op elkaar afgestemd door het inzetten van aanbodmanagement. In samenwerking met organisaties, verenigingen en (lokale) ondernemers is het aanbod van producten en activiteiten vergroot, dekkend gemaakt en geoptimaliseerd.
Voor meer naamsbekendheid van het Kindpakket hebben we actief gebruik gemaakt van sociale media en ook hebben we onze ketenpartners geïnformeerd over de mogelijkheden van het Kindpakket.
4. Financiële zelfredzaamheid van onze inwoners:
Op basis van het beleidsplan Schuldhulpverlening 2018-2022 zijn in 2020 verschillende acties opgestart: het afsluiten van een convenant met diverse partijen over vroegsignalering van schulden, de formulierenbrigade en de campagne ‘Kom uit je schuld’.