2. Jeugd

Doelen en financiën

  1. Versterking Sociaal Team en netwerksamenwerking
  • We werken vanuit een netwerkbenadering

We werkten ook in 2020 als een netwerk waarin partijen elkaar kennen en snel weten te vinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld samenwerking met jongerenwerk, Perspectief, GGD en IB-ers van scholen. Het Sociaal Team is tevens ingezet op individuele- en groepscasuïstiek op het snijvlak van zorg en openbare orde/veiligheid.

  • Betrekken netwerk via nieuwsbrief

Door corona waren fysieke bijeenkomsten met netwerkpartners helaas grotendeels niet mogelijk. In plaats daarvan hebben we de frequentie van onze nieuwsbrief verhoogd. Met deze mail bereiken we steeds ruim 500 mensen die werkzaam zijn bij één van onze netwerkpartners. In deze nieuwsbrief wordt men geïnformeerd over lokale initiatieven op het gebied van zorg en welzijn.

  • Meer kortdurende ondersteuning door Sociaal Team

In 2020 heeft het Sociaal Team meer preventieve en kortdurende ondersteuning geleverd.

  • Werken volgens het principe 'één gezin-één plan' 

In 2020 hebben we extra aandacht besteed aan duidelijke afspraken over heldere casusregie. Dit om te voorkomen dat hulpverleners die bij één gezin betrokken zijn niet met elkaar samenwerken. Dit geven we o.a. vorm in de ondersteuningsteams (‘o-teams’) op de kindcentra en via de contactpersonen voor o.a. onderwijs, huisartsen en psychologen binnen het sociaal team.

  • Versterking samenwerking tussen sociaal team en lokale partners

We hebben de samenwerking met onze lokale ketenpartners in 2020 verder versterkt. Lokale partners, zoals zorgaanbieders, huisartsen en het onderwijs zijn gekoppeld aan het sociaal team via vaste contactpersonen. Samen met hen kijken we steeds breed naar de hulpvraag, gezinssituatie en niet alleen naar een kind dat mogelijk zorg en ondersteuning nodig heeft.

  • Uitgaan van de eigen kracht van de inwoner en zijn of haar netwerk

De eigen kracht van een inwoner en zijn/haar netwerk vormt altijd uitgangspunt voor het Sociaal Team. Overigens is de eigen kracht van onze inwoners in 2020 in het geding gekomen door de corona maatregelen. De algemene voorzieningen, zoals dagopvang en inloopvoorzieningen zijn bijvoorbeeld gedeeltelijk gesloten geweest als gevolg van corona. Daardoor werd o.a. de eenzaamheid van inwoners vergroot, en zijn er meer maatwerkvoorzieningen afgegeven.

  • Doorontwikkeling Sociaal Team

We hebben in 2020 meer verbindingen gelegd met belangrijke partijen binnen het Sociaal Domein. Ook hebben we de expertise binnen het Sociaal Team verbeterd op het gebied van jeugd. In 2020 heeft het Sociaal Team aan deskundigheidsbevordering gedaan middels een training samenwerken aan veiligheid. Ook is vanuit het Sociaal Team gestart met het project Jouw Ingebrachte Mentor (JIM), waarbij een jeugdige cliënt een mentor inzet om hem of haar bij te staan en waar vanuit de cliënt een vertrouwensband mee is opgebouwd. Ook is gestart met een contactpersoon bij Veilig Thuis die ook aansluit bij het casuïstiekoverleg.

  • Extra inzet jeugdgroep-problematiek

In 2020 is er veel aandacht besteed aan de vernieuwing van het jongerenwerk in combinatie met straatcoaches om o.a. overlastgevende jeugdgroepen in Beuningen te voorkomen. Dit deden we o.a. via de straatcoaches bij stichting Perspectief, om een verbinding te maken het Sociaal Team. De straatcoaches maakten onderdeel uit van het reguliere jeugdgroepen overleg.  Twee contactpersonen vanuit het Sociaal Team hebben we gekoppeld aan de straatcoaches.

  • Pilot Jeugd GGZ

We zijn in 2020 doorgegaan met het project Kind en Gezin. Dit is een samenwerking met Beuningse Jeugd GGZ-praktijken Aalsterveld Psychologen en Psychologisch centrum Thujapark. Het project brengt een structurele samenwerking tot stand tussen de twee Jeugd GGZ-praktijken en het Sociaal Team van de gemeente. De pilotfase maakt inmiddels duidelijk dat door deze werkwijze de kinderen op de juiste plek terecht komen en gezien worden door het Sociaal Team. Door de intensievere samenwerking met het Sociaal Team raken de psychologen steeds meer op de hoogte van het voorliggende aanbod. Tenslotte is er ook meer ingezet op groepsondersteuning bijvoorbeeld een Girls Talk training voor kwetsbare meiden (in samenwerking met jongerenwerk).

  • Extra inzet op Complexe Scheidingen

We hebben in 2020 extra ingezet op de aanpak van schadelijke gevolgen bij kinderen door complexe scheidingen. We zien namelijk dat er relatief vaak sprake is van complexe echtscheidingsproblematiek in de casussen die bij het sociaal team terecht komen. Deze signalen krijgen we ook van onze partners, zoals scholen en huisartsen. In 2020 hebben we in Beuningen twee aandachtsfunctionarissen complexe scheidingen binnen het sociaal team aangewezen. Zij nemen deel aan het regionale netwerk complexe scheidingen, en zijn getraind in het herkennen van en werken met complexe echtscheidingsproblematiek. Daarnaast hebben we o.a. ingezet op:

  • Vergroten van kennis over hulp bij complexe echtscheidingen bij het sociaal team
  • Het organiseren van bijeenkomsten waarin scheidende ouders psycho-educatie krijgen over de gevolgen van een scheiding op hun kinderen
  • Verbeteren van de samenwerking met betrokken partijen, zoals de rechtbank, beschermingstafel en Veilig Thuis
  • Beter in kaart brengen van het beschikbare hulpaanbod bij scheiden
  1. Inzet voor afname van dure jeugdhulp

We hebben in 2020 verder ingezet op het afbouwen van dure intramurale jeugdhulp. Om dit te realiseren hebben we o.a. de mogelijkheden voor laagdrempelige en snel toegankelijke jeugdhulp vergroot. Dit deden we bijvoorbeeld door de inzet van Passende Kinderopvang en de inzet van 'Gezinnen voor elkaar'. Bij het project 'Gezinnen voor elkaar' wordt een gezin dat overbelast is (vraaggezin) gekoppeld aan een gezin dat ondersteuning wil geven (steungezin). Het doel van het project is het vergroten van de draagkracht van vraagouders door steun van een vrijwilliger die wekelijks het kind van de vraagouders een gastvrij thuis biedt en het vergroten van de draagkracht van het kind door hem/haar een veilige, stabiele omgeving te bieden bij de steunouder. Daarnaast proberen we samen met o.a. de huisartsen en de scholen om onze kinderen en jongeren tijdig en zo dichtbij mogelijk op de juiste plek te krijgen. Dit betekent dat kinderen kansen krijgen om zoveel als mogelijk, maar veilig, thuis op te groeien met ambulante ondersteuning.

  1. Zorgen voor goede aansluiting tussen jeugdhulp en zorg binnen het onderwijs

In 2020 hebben we voor zowel het primair als voortgezet onderwijs geïnvesteerd in een nog stevigere samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. Dit heeft o.a. geresulteerd in de inzet van schoolcontactpersonen vanuit het sociaal team op de kindcentra, de ondersteuningsteams binnen de kindcentra en het uitwerken van verschillende pilots om de samenwerking m.b.t. zorg met het voortgezet onderwijs te verbeteren. Dit loopt in 2021 door.
Ook is in 2020 het regionale programma voortijdig schoolverlaten (VSV) 2021-2024 vastgesteld. Het verbeteren van de aansluiting tussen het VO en MBO onderwijs met de gemeentelijke zorg en ondersteuning is hierin één van de speerpunten. Hierin doorlopen we samen met het onderwijs een regionaal proces waarin we uiteraard rekening houden met verschillende uitgangssituaties in scholen en regiogemeenten.

  1. Convenant Passend Onderwijs Primair Onderwijs

We zijn in 2020 gestart met het doorontwikkelen van de samenwerkingsafspraken op het gebied van Passend Onderwijs tussen het primair onderwijs, het samenwerkingsverband primair onderwijs en de gemeente. Dit heeft o.a. geresulteerd in een nieuw ondersteuningsplan primair onderwijs. In 2021 leggen we de hernieuwde afspraken vast in een samenwerkingsconvenant voor het primair onderwijs.

  1. St. Maartenschool

Met de St. Maartenschool, het samenwerkingsverband en de zorgaanbieders hebben we in regionaal verband in 2020 meerdere gesprekken gevoerd over het vormgeven van de capaciteitsfinanciering.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 17:40:00 met de export van 07/08/2021 17:19:32